Hvad skaber et godt portræt? Et portrætfoto er godt, når det viser et helt ærligt og uredigeret billede af en person. Samtidig skal det gerne afspejle en del af personens personlighed. Det skal virke både naturligt, afslappet og troværdigt på én gang. Det er derfor meget vigtigt, at fotografen læser ansigtet rigtigt og formår at sætte lys og baggrund og kamera, så det fanger personens natur og viser den på den bedste måde. Det er det, der er den professionelle fotografs fornemste opgave, når der skal laves portrætfotos.

portrætbillede

Ansigtets udstråling

Ansigtet er den eneste del af personen, som du har at vurdere vedkommende på, når du kigger på et portrætfoto. Derfor skal ansigtstrækkende være tydelige uden at være overdrevne, når billedet skal tages. Der skal derfor gerne være ro i ansigtet, samtidig med at der er antydning af mimik. Det er en vanskelig balance at opnå, særligt når vedkommende sidder ned og skal tages billeder af.

Det personlige portræt er populært

Når du betragter et portrætfoto, skal du gerne have øjenkontakt, uden at den bliver for direkte. Ansigtet skal gerne udstråle venlighed, uden at mimikken er for tydelig. Der må gerne være antydning af et smil, eller der må være et smil. Det kommer an på, hvad billedet skal bruges til.

portræt fredericia

Private og erhvervsmæssige portrætfotos

Der er forskel på private og erhvervsmæssige portrætfotos. Ved de private fotos må billederne gerne vise flere følelser hos dem, der bliver fotograferet. Her gælder det om at forevige og portrættere et velkendt og elsket menneske, og derfor må der gerne være mere liv i ansigtet og i kroppen.

Vi laver også erhvervsportrætter til virksomheder

Når det kommer til de erhvervsmæssige portrætfotos, så må der skrues ned for mimikken, for den portrætterede skal gerne udstråle troværdighed og seriøsitet. I nogle tilfælde vises kun ansigtet, og i andre ses det øverste af overkroppen.

Private og erhvervsmæssige portrætfotos
Hvad skaber et godt portræt?

Hvad skal portrætfotoet udstråle?

Der er stor forskel på, hvad portrætfotoet skal bruges til. Er det et helt privat billede af en elsket person, så skal kærligheden og samhørigheden gerne kunne læses i billedet. Er billedet mere til erhvervsbrug, så må udstrålingen naturligvis være anderledes.

Skal portrætfotoet være ret neutralt og troværdigt, eller må det også gerne vise noget af vedkommendes personlighed? Her kan der være store forskelle fra erhverv til erhverv. Derfor er det også vigtigt at tænke på billedets modtager. Hvad forestiller du dig, at modtageren skal synes om billedet? Der er bestemt forskelle på, hvordan en bankrådgiver, en skuespiller og en tandlæge bliver afbilledet på et portrætfoto. Derfor er det vigtigt, at fotografen får et portrætfoto til at udstråle det, som er passende for både afsender og modtager.